Omgaan met grensoverschrijdend gedrag
Leerjaar: 2024-2025
Ondervoorbehoud

Locatie nog niet bekend

28 januari 2025
150 minuten

11 plekken vrij

Om je optimaal te kunnen ontwikkelen als kind, als jongere en als onderwijsprofessional is een sociaal veilige omgeving essentieel. Dit betekent dat scholen in de basis een omgeving willen creëren eaarbinnen iedereen zich op zijn gemakt voelt. Hierbij is het gericht bevorderen van sociaal gedrag een belangrijk preventief middel.

Over De Cursus

In toenemende mate krijgt het onderwijs te maken met complexe maatschappelijke problemen. 
Het bewust creëren van een sociaal veilig klimaat zorgt ervoor dat grensoverschrijdend gedrag, zoals verbaal en fysiek geweld, pesten, discriminatie en radiacalisering wordt tegengegaan. Grensoverschrijdend gedrag is een complex en beladen onderwerp: verruwing van het taalgebruik, agressie vanuit ouders, leerlingen die grenzen keer op keer overgaan en onveiligheid onder collega\'s. Het is voor leerkrachten niet altijd eenvoudig om adequaat te reageren als deze situaties zich voordoen. 
In deze scholing leer je hoe je kunt aangeven dat ouders en/of leerlingen grenzen overschrijden die door de leerkracht en de school gesteld zijn. We inventariseren met elkaar waar we in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Wanneer spreek je over grensoverschrijdend gedrag? Hoe signaleer je dit? Wat kun je ermee?

De scholing bestaat uit 2 bijeenkomsten van 2,5 uur en 1 terugkombijeenkomst van 2 uur. In elke bijeenkomst gaan de deelnemers middels interactieve werkvormen, rollenspel, opdrachten en casuïstiek aan de slag met het thema.

Bijeenkomst 1:

  • Monitoren van het welbevinden van iedereen binnen je school
  • Signaleren van grensoverschrijdend gedrag
  • Je eigen communicatiestijl en wendbaarheid in communicatie
  • Formuleren eigen leervraag

Bijeenkomst 2:

  • Kaders sociale veiligheid binnen je eigen school: welke stappen kun je zetten?
  • Oplossingsgerichte gespreksvoering
  • Casuïstiek: hoe ga je om met deze lastige situatie?

Terugkombijeenskomst:

  • Casuïstiek: hoe ga je om met deze (zelf ingebrachte) lastige situatie?
  • Evalueren eigen leervraag

Overige data

Deze cursus vindt plaats over meerdere datums, u kunt enkel komen wanneer u ook op de start datum bent geweest.

Datum: 11 februari 2025 15:00

Sessie duur: 150 minuten

Datum: 22 april 2025 15:00

Sessie duur: 150 minuten

Contact

Wij zijn ons er terdege van bewust dat het scholingsaanbod op deze site niet compleet is en daarmee niet aan ieders wensen kan voldoen. Mocht u specifieke wensen hebben schroom dan niet om dit aan ons door te geven via ons mailadres: academie@sooog.nl. Wij kunnen dan bekijken of er meer belangstelling voor is en of we dit alsnog kunnen toevoegen.

De cursussen zullen veelal op woensdagmiddag of na schooltijd gegeven worden op één van de scholen van SOOOG. De exacte data, tijden en locaties worden zo snel mogelijk bekend gemaakt via de website. Indien u zich heeft aangemeld voor een training, ontvangt u automatisch een mail met daarin de data, tijd en locatie.