Praten met pubers
Leerjaar: 2024-2025
Ondervoorbehoud

Locatie nog niet bekend

16 plekken vrij

Manon zit op op school. In de groep gaat het vaak moeizaam. Als de leerkrachten haar corrigeren en iets over haar gedrag zeggen geeft ze brutale antwoorden of loopt ze woendend weg. Als ze het ergens mee oneens is, slaat ze een agressieve toon aan. Een gesprek is dan moeilijk te voeren. Toch vindt haar leerkracht het belangrijk dat Manon zich kan uiten over haar thuissituatie. Hij wil een gesprek met haar om te kijken of ze haar gedrag kan veranderen. 

Over De Cursus

Jongeren die van jou een uitnodiging voor een geprek ontvangen zijn doorgaans niet van plan om hun gedrag te veranderen. Vaak zijn ze het ook niet eens met jouw visie op het probleem dat speelt. Zij zoeken de oorzaak van hun probleem vaak buiten zichzelf: het ligt aan de leerkracht, aan de school, aan de ouders die hen teveel op de nek zitten, enzovoort. Je merkt verzet, onwil en weinig mededeelzaamheid tijdens het gesprek dat je met de leerling voert. Gesprekken voeren met pubers is niet altijd eenvoudig. Gesprekken zodanig voeren dat de leerling daarna gemotiveerd is om te veranderen, is een kunst!

Er zijn 3 bijeenkomsten. Je leert hoe je de aanpak van het voeren van effectieve gesprekken toepast in de praktijk en ziet dat de eenvoud van de aanpak werkt. Je oefent veel met eigen casussen. Onderdelen die aan bod komen zijn:

Praten met pubers
Pubers vinden get vaak lastig om hun gedrag bij te sturen. Gesprekken voeren met hen over gedragsverandering is dan ook niet altijd eenvoudig. In deze cursus leer je onder andere een beroep te doen op hun eigen motivatie en verantwoordelijkheid.

Coachen van leerlingen
Er zijn scholen die de coaching van leerlingen tot een vast onderdeel maken in hun begeleiding. De oplossingsgerichte werkwijze biedt een effectief format om deze coachingsgesprekken vorm te geven.

Gesprekken met ouders
Gesprekken met ouders zijn belangrijk voor een goede afstemming. Soms verlopen die gesprekken soepel, soms ontmoet je weerstand. Misschien is er een verschil in opvoedingsvisie, heb je slecht nieuws te bespreken of is er een verschil van mening. Oplossingsgerichte gespreksvoering is een manier oms samen te werken met ouders. 

Gesprekken met leerlingen
Leerkrachten hebben de taak om leerlingen aan te sturen in hun ontwikkeling op school. Sommige kiezen voor individuele gesprekken, anderen voor groepsgesprekken. In de training krijg je handvatten aangereikt om leerlingen uit te nodigen actief deel te nemen

Aan het eind van de cursus ga je naar huis met een aantal zogenaamde microtools op zak: 
gereedschappen waarmee je effectief met pubers in gesprek gaat. 

De cursus wordt na januari 2025 aangeboden. 

Contact

Wij zijn ons er terdege van bewust dat het scholingsaanbod op deze site niet compleet is en daarmee niet aan ieders wensen kan voldoen. Mocht u specifieke wensen hebben schroom dan niet om dit aan ons door te geven via ons mailadres: academie@sooog.nl. Wij kunnen dan bekijken of er meer belangstelling voor is en of we dit alsnog kunnen toevoegen.

De cursussen zullen veelal op woensdagmiddag of na schooltijd gegeven worden op één van de scholen van SOOOG. De exacte data, tijden en locaties worden zo snel mogelijk bekend gemaakt via de website. Indien u zich heeft aangemeld voor een training, ontvangt u automatisch een mail met daarin de data, tijd en locatie.