Motoriek in de klas
Leerjaar: 2024-2025

De kleine Dollard, Winschoten

20 november 2024
300 minuten

1 plekken vrij

Als leerkracht ben je bezig met de totale ontwikkeling van het kind. Sociaal/emotioneel, taal/cognitief en motorisch maken kinderen een ontwikkeling door. Door de eisen die het onderwijs stelt is het vaak een hele opgave om de kinderen in hun  motorische ontwikkeling te stimuleren. Hoe kan je de kinderen in je klas op een goede wijze hierin begeleiden en wanneer moet je hulp inschakelen?

Over De Cursus

Tijdens een cursus van ca. 5 uur wordt je door Esther van Zuilen meegenomen in de motorische ontwikkeling van kinderen van groep 1 t/m groep 4. Er wordt uitleg gegeven over de verschillende motorische deelgebieden en geleerd hoe je deze in de klas kunt stimuleren.
Kracht van de cursus is de afwisseling van theorie en praktijk. Je krijgt praktische tips waar je de volgende dag meteen mee aan de slag kunt, zowel op het gebied van de grove motoriek, handvaardigheid en motorische schrijfvoorwaarden.
Daarnaast leer je een afwijkende motoriek signaleren en bepalen of je hier zelf iets aan kunt doen of dat het verstandig is om door te verwijzen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

– de “normale” motorische ontwikkeling van een kind
– hoe leer je een kind iets nieuws aan
– hoe bouw je een opdracht zoals touwtje springen op zodat je het een groep kinderen kunt leren
– signaleren van een motorisch achterstand
– inschatten wanneer je als leerkracht kunt helpen en wanneer je een therapeut moet inschakelen
– aanpak bij een kind met bewegingsangst
– kennismaking met ontwikkelingsmateriaal voor de motoriek
– uitleg over motorische schrijfvoorwaarden (o.a. pengreep)
– verschillende tekeningen en voorbeelden hoe je de schrijfvoorwaarden in de klas kunt stimuleren
– verbonden schrift versus blokschrift
– korte koppeling tussen motoriek ontwikkeling, de taal/cognitieve ontwikkeling en de sociaal/emotionele ontwikkeling

Contact

Wij zijn ons er terdege van bewust dat het scholingsaanbod op deze site niet compleet is en daarmee niet aan ieders wensen kan voldoen. Mocht u specifieke wensen hebben schroom dan niet om dit aan ons door te geven via ons mailadres: academie@sooog.nl. Wij kunnen dan bekijken of er meer belangstelling voor is en of we dit alsnog kunnen toevoegen.

De cursussen zullen veelal op woensdagmiddag of na schooltijd gegeven worden op één van de scholen van SOOOG. De exacte data, tijden en locaties worden zo snel mogelijk bekend gemaakt via de website. Indien u zich heeft aangemeld voor een training, ontvangt u automatisch een mail met daarin de data, tijd en locatie.